„Aki erdélyi bolyongásaiban fogalmat akar alkotni a természet szépségeinek nagyszerűségéről, arról, ami nagyszabású és óriási kiterjedésű, az kísérelje meg bejárni a Retyezátot." (Tavaszy Sándor, 1938)

konyvahegyenuj_500.jpg4_500.jpgA Retyezát az erdélyi és Erdély környéki hegyvonulatok ékköve, amely ötvözi magában a Kárpátok valamennyi arculatát. Égbe nyúló, komor hegyormok, csipkézett gerincek, félelmetes, évezredek alatt formált sziklaszirtek hívogatnak, de vannak itt roppant tömegű kőtörmelékkel bélelt, katlanszerű völgyek, kietlen kősivatagokban felcsillanó, tükörtiszta tengerszemek, halk morajjal csörgedező vagy haragos zúgású vízesésekké erősödő patakok, bűbájos szépségű szurdokok, zsombolyok és barlangok, minden, amitől annyira szeretjük a Kárpátokat.1.jpgAz ősbükkösök, végtelen fenyvesek, cirbolyafenyőktől foltos törpefenyő-rengetegek, a zuzmós sziklákat körülölelő, színözönben pompázó magashegyi növényritkaságok és a kőtömbökön játszi könnyedséggel tovaszaladó zergék páratlan összképet nyújtanak.
022-023ablog.jpg

022-023bblog.jpg
A hegység arculatát meghatározó jégvájta formakincs egy letűnt, izgalmas és zord földtörténeti időszakról, a jégkorszakról regél. A Retyezát méltán érdemli ki a gleccserek földje elnevezést.

Lent a hegység lábánál egy hozzánk közelebbi, szebb múltra emlékeztetnek a mára gazzal benőtt, feledésre ítélt várromok, uradalmi kastélyok és elherdált gótikus torzók. A súlyos történelmi színfalak mögött folyik a néma küzdelem a szórványmagyarság megmaradásáért.

Alig van hazánkban olyan táj, hol annyi rege, mese, monda keringene a nép száján, mint éppen itt, a történelmi Erdély eme DNy-i végvidékén. A Kendeffy-család híres kolcvári sasfészkétől a hegység névadó, lenyesett tetejű piramisán át a Jorgován-kő patkóbélyegéig számos romhoz és oromhoz kapcsolódik érdekes rege.086-087ablog.jpg

086-087bblog.jpg
A természeti, történelmi és néprajzi értékekben gazdag vidék ideális kiránduló- és túrázóhely, mely „otthonos" jellegével rabul ejti a természetjárókat, családosokat, nagyszülőket és gyerekeket, tanárokat és diákokat egyaránt.

Köszönettel tartozunk a Retyezát nagy hódolóinak, akik feltárták és leírták a színes hegyvilágot, a kutatómunkát végző és annak eredményeit tudományos szakdolgozatokban közlő geográ- fusoknak, valamint a hegység „gondnokainak", akik az erdélyi viszonylatban magas színvonalú, de mégis kalandokkal csábító látogatási körülményeket biztosítják (pl. a jelzett ösvények hálózatának jó kiépítettsége és állapota).156-157ablog.jpg

156-157bblog.jpg
Szívleljük meg tehát elődeink hívogató szavait, és fedezzük fel magunknak a Retyezát semmihez sem hasonlítható, vadregényes világát! Ebben segít az átfogó földrajzi ismertető, amelyet végigolvasva a lehető legalaposabb betekintést kaphatunk a hegyvonulatba, továbbá a könyv fotói és átfutó képei, amelyek a hegység minden szegletéből szolgáltatnak „mintát" a természetföldrajzi bemutatáshoz és túrákhoz. Mindehhez megbízható, részletes turistatérkép tartozik, amelynek alapos tanulmányozásával és használatával nem csupán a legszebb túraútvonalakat, de a Retyezát összes völgyi és gerinctúráját végigjárhatjuk.
170-171blog.jpg

Bízunk benne, hogy az elmúlt 4 év 24 retyezáti túrája alapján jól használható kézikönyvet sikerült összeállítani.

_03ablog.jpg