Erdély DNy-i végvidékére, a Hunyad megyéhez tartozó Hátszegi-medence fölé várfalként tornyosuló RETYEZÁTBA invitáljuk a kedves olvasót. A természeti és történelmi értékekben gazdag, regélő hegység ideális feltételeket teremt a túrázáshoz, ugyanakkor jól jelzett ösvényhálózata ellenére még őrzi romantikáját, vadregényességét, és izgalmas kalandokat, felfedezésélményt is tartogat.

01q00.jpg

A túrakalauz öt nagyobb fejezetből áll.
01q01.jpg

Az első rész rövid természettudományos összefoglalást ad a hegytömegről: elhelyezkedés, domborzat, vízrajz (az első kötet kivonata), éghajlat, élővilág, botanikai „csemegék".

01q05.jpg

03q03.jpg

A második fejezet a túrázással kapcsolatos általános ismereteket, hasznos tudnivalókat tartalmazza: megközelítés, hegyi túrázás, szálláslehetőségek, hegyimentő-szolgálat.

04q03.jpg

04q04.jpg

Könyvünkben a hangsúly a túraútvonalakon van, ezért a harmadik fejezet azzal az igénnyel íródott, hogy a Retyezát összes turistaútját, ezenkívül számos pásztorösvényét és rejtett csapását ismertesse. A naprakész adatoktól pontos, részletes túraleírások alapját a 2008–2012 közötti teljes körű terepbejárás képezi. A kötet a 2012 őszén átadott új turistautak mellett magyar nyelven elsőként közölt útvonalakkal is próbálja bővíteni a retyezáti túrázók érdeklődési körét. A több mint 30 többnapos túra során készült, az évszakok színvilágát tükröző fotók és feliratos átfutó képek – további fotográfusok munkáival kiegészítve – alapos betekintést engednek a színes, vonzó hegyvilágba. A hegység bejárásához részletes turistatérkép-melléklet (1:55000), a túraleírásokhoz pedig egységes méretarányú metszetek, összefoglaló adatok és gyakorlati tanácsok tartoznak.

05q01.jpg

06q03.jpg

06q04.jpg

09q03.jpg

11q03.jpg

14q02.jpg

14q04.jpg

15q03.jpg

17q04.jpg

19q01.jpg

A negyedik fejezet a Hátszegi-medence feledésre ítélt, magyar vonatkozású műemléképületeit mutatja be.

21q02.jpg

22q01.jpg

Végül a túrázók kvízkérdések megválaszolásával emlékezhetnek vissza a Retyezátban eltöltött pillanatokra.

23q01.jpg

Részlet az 50x70 cm-es turistatérkép-mellékletből:

24q01.jpg

„Aki erdélyi bolyongásaiban fogalmat akar alkotni a természet szépségeinek nagyszerűségéről, arról, ami nagyszabású és óriási kiterjedésű, az kísérelje meg bejárni a Retyezátot." (Tavaszy Sándor, 1938)

konyvahegyenuj_500.jpg4_500.jpgA Retyezát az erdélyi és Erdély környéki hegyvonulatok ékköve, amely ötvözi magában a Kárpátok valamennyi arculatát. Égbe nyúló, komor hegyormok, csipkézett gerincek, félelmetes, évezredek alatt formált sziklaszirtek hívogatnak, de vannak itt roppant tömegű kőtörmelékkel bélelt, katlanszerű völgyek, kietlen kősivatagokban felcsillanó, tükörtiszta tengerszemek, halk morajjal csörgedező vagy haragos zúgású vízesésekké erősödő patakok, bűbájos szépségű szurdokok, zsombolyok és barlangok, minden, amitől annyira szeretjük a Kárpátokat.1.jpgAz ősbükkösök, végtelen fenyvesek, cirbolyafenyőktől foltos törpefenyő-rengetegek, a zuzmós sziklákat körülölelő, színözönben pompázó magashegyi növényritkaságok és a kőtömbökön játszi könnyedséggel tovaszaladó zergék páratlan összképet nyújtanak.
022-023ablog.jpg

022-023bblog.jpg
A hegység arculatát meghatározó jégvájta formakincs egy letűnt, izgalmas és zord földtörténeti időszakról, a jégkorszakról regél. A Retyezát méltán érdemli ki a gleccserek földje elnevezést.

Lent a hegység lábánál egy hozzánk közelebbi, szebb múltra emlékeztetnek a mára gazzal benőtt, feledésre ítélt várromok, uradalmi kastélyok és elherdált gótikus torzók. A súlyos történelmi színfalak mögött folyik a néma küzdelem a szórványmagyarság megmaradásáért.

Alig van hazánkban olyan táj, hol annyi rege, mese, monda keringene a nép száján, mint éppen itt, a történelmi Erdély eme DNy-i végvidékén. A Kendeffy-család híres kolcvári sasfészkétől a hegység névadó, lenyesett tetejű piramisán át a Jorgován-kő patkóbélyegéig számos romhoz és oromhoz kapcsolódik érdekes rege.086-087ablog.jpg

086-087bblog.jpg
A természeti, történelmi és néprajzi értékekben gazdag vidék ideális kiránduló- és túrázóhely, mely „otthonos" jellegével rabul ejti a természetjárókat, családosokat, nagyszülőket és gyerekeket, tanárokat és diákokat egyaránt.

Köszönettel tartozunk a Retyezát nagy hódolóinak, akik feltárták és leírták a színes hegyvilágot, a kutatómunkát végző és annak eredményeit tudományos szakdolgozatokban közlő geográ- fusoknak, valamint a hegység „gondnokainak", akik az erdélyi viszonylatban magas színvonalú, de mégis kalandokkal csábító látogatási körülményeket biztosítják (pl. a jelzett ösvények hálózatának jó kiépítettsége és állapota).156-157ablog.jpg

156-157bblog.jpg
Szívleljük meg tehát elődeink hívogató szavait, és fedezzük fel magunknak a Retyezát semmihez sem hasonlítható, vadregényes világát! Ebben segít az átfogó földrajzi ismertető, amelyet végigolvasva a lehető legalaposabb betekintést kaphatunk a hegyvonulatba, továbbá a könyv fotói és átfutó képei, amelyek a hegység minden szegletéből szolgáltatnak „mintát" a természetföldrajzi bemutatáshoz és túrákhoz. Mindehhez megbízható, részletes turistatérkép tartozik, amelynek alapos tanulmányozásával és használatával nem csupán a legszebb túraútvonalakat, de a Retyezát összes völgyi és gerinctúráját végigjárhatjuk.
170-171blog.jpg

Bízunk benne, hogy az elmúlt 4 év 24 retyezáti túrája alapján jól használható kézikönyvet sikerült összeállítani.

_03ablog.jpg